YPJ, Komutan Zozan Hesekê'nin şehit düştüğünü açıkladı

YPJ Genel Komutanlığı, kadın devrimi öncülerinden Zozan Hesekê’nin şehit düştüğünü açıkladı, "Zozan yoldaşın Rojava kadın devrimindeki yeri tarihi ve toplumsal bir kökene sahiptir" dedi.

ZOZAN HESEKÊ ŞEHİT DÜŞTÜ

YPJ Genel Komutanlığı, 2 Nisan 2024 tarihinde şehadete ulaşan Zozan Hesekê’nin kimlik bilgilerini açıkladı.

 Açıklamada "Zozan Hesekê yoldaşın şahsında bütün Kürdistan devrim şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Zozan yoldaşın değerli yurtsever ailesine, halkımıza ve mücadele arkadaşlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" denildi.

'DİRENGEN KADININ DÜŞÜNCESİNİ ESAS ALDI'

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Tarihte insanlığın beşiği olan coğrafyamızın kadim kültürüyle yoğrulan Zozan yoldaş, direngen kadının düşünce ve duyusunu esas aldı. Özünü toplumsallığın kökünden ve tarihsel değerlerden alan Zozan yoldaşın kişiliği, bu kutsal toprakların devrimci ve direnişçi kişiliği oldu.

Zozan yoldaş, 1990 yılında Hesekê’den Kurdistan özgürlük hareketine katıldı. Genç yaşında katılan Zozan yoldaş, şehadete ulaştığı güne kadar da gençlik ruhu ve bilinci ile mücadelesini sürdürdü. Ana tanrıça kültürünün damarlarını taşıyan Zozan, sade, dürüst, doğal ve mütevazı kişiliğiyle tanınırdı. Yaşam mücadelesiyle güçlü, bilgeliğiyle kendine güveni, toplumsal sorunlar karşısında çözüm gücünü geliştiren iradeli ve bilgi ve birikimiyle derin bir kişiliğe sahipti. Zozan yoldaş, hakiki yoldaşlığın ifadesiydi. Özgürlük çizgisi mücadelesinin başarısına olan derin inancıyla, mücadele geleneğini sonuna kadar sahiplendi. Ana tanrıça kültürüyle toplumsallığı sahiplenerek halkının öncü bir devrimcisi oldu.

'ÖNDERLİĞİN FELSEFESİNİ İÇSELLEŞTİRDİ'

Önderlik sahasında gördüğü eğitimlerde Önder Apo’nun fikir ve felsefesini içselleştiren Zozan yoldaş, mücadelesine ışık tuttu, tüm yaşamını bununla temellendirdi.  Gerilla saflarında, toplumsal alanda, eğitim faaliyetlerinde ve savaş öncülüğünde bir devrimci kadın olarak etkin bir rol oynadı. Bütün mücadele cephelerinde net bir kararlılıkla, doğru bir katılımla ve devrimin zaferine olan sonsuz inancıyla kadın devriminin öncü bir militanı oldu.
Bütün mücadele alanlarında emeği ile yerini inşa etmeyi bilmiş ve 34 yıllık mücadelesiyle toplumun ve devrim değerleriyle bütünleşti. O yüzden Zozan yoldaşın mücadele tarihi, Kürt kadınının ve Kürdistan toplumunun bir mücadele tarihidir. Bu 34 yıl, Rojavayê Kurdistan’ın kadınların ve tüm toplum kesimlerin Zozan yoldaşın etrafında kenetlenme ve ortak değerleri zenginleştirme mücadelesinin temelini oluşturdu. Bu nedenle Zozan yoldaşın Rojava kadın devrimindeki yeri tarihi ve toplumsal bir kökene sahiptir.

Demokratik, yurtsever ve özgürlükçü bir toplumun değişim ve dönüşümünde temel ilkelerin kaynağı olan Zozan yoldaş, Rojava Devrimi’nin başında özellikle DAİŞ çetelerine karşı savaşta, yönünü Rojavaya verdi. Savaşta kadın devrimi öncüsü ve komutanı olarak yerini aldı. Kobanê başta olmak üzere Serêkaniyê ve Dêrazor’da görevini başarılı bir şekilde yerine getirdi.

Bu uzun soluklu yıllarda kadın devriminin öncülüğünü yapan, son nefesine kadar bilgeliği ve emeği ile kendini bu mücadeleye adayan  Zozan yoldaş, görevini icra ettiği sırada şehadete ulaştı. Emekçi, sade, fedakar, cesaret ve saflığıyla direniş ve mücadele azminin kaynağı oldu. Kürt halkının kadınları, gençleri, özgürlük ve eşitlik için her zaman Zozan yoldaşın takipçisi olacaktır.
Kürt halkı, gençler yanı sıra özgürlük ve eşitlik için mücadele eden kadınlar yoldaşımız Zozan’ın takipçisi olacaktır.
Bir kez daha değerli Fatime ailesine, bütün Kurdistan kadınlarına ve mücadele arkadaşlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.”

KİMLİK BİLGİLERİ

Şehidin kimlik bilgileri de şöyle:

"Adı: Zozan Hesekê
Adı ve Soyadı: Munever Fatimê
Doğum Yeri ve Tarihi: 1970, Hesekê
Anne Adı: Şemsa
Baba Adı: Enter
Şehadet Tarihi: 02-04-2024."